skriv-og-leaes-skole-web

Undervisning med tablet og computer øger børns skrivefærdigheder markant

18.03.2016

Elever lærer hurtigere at skrive, hvis de arbejder digitalt efter en særlig pædagogisk metode, viser ny dansk undersøgelse, som bekræfter tidligere svenske forskningsresultater. Det er Alineas værktøj Skriv og Læs Skole, som undersøgelsen bygger på.

Elever lærer hurtigere at skrive, hvis de arbejder digitalt efter en særlig pædagogisk metode, viser ny dansk undersøgelse, som bekræfter tidligere svenske forskningsresultater. Det er Alineas værktøj Skriv og Læs Skole, som undersøgelsen bygger på.

Resultatet af undersøgelsen, som 200 elever i 1. klasse har deltaget i, viser at elever, som brugte en særlig læringsapp i dansktimerne, på seks uger blev mere end dobbelt så dygtige til at skrive, som de elever, der ikke brugte læringsapp’en.

Den store effekt skyldes den særlige pædagogiske tilgang koblet med de digitale muligheder, der ligger i en computer eller tablet. Det er læringsværktøjet Skriv og Læs Skole, som undersøgelsens resultater bygger på. Værktøjet, som giver eleverne mulighed for at producere og udgive deres egne digitale bøger med tekst, billeder og lyd, er udviklet efter metoderne om ’at skrive sig til læsning’ og ’opdagende skrivning’.

Med app’en kan eleverne tage et billede og skrive eller indtale en tilhørende historie på deres aktuelle skriftsprogsniveau. Læreren kan efterfølgende oversætte barnets skriveforsøg til ’voksenskrivning’, som barnet spejler sin egen skrivning i og lærer af. 

Løfter niveauer på seks uger
Thomas Roed Heiden, adjunkt på University College Lillebælt og forskningsleder af undersøgelsen, siger om resultaterne:

”Vores undersøgelse viser at man med den rigtige metodiske tilgang, og på kun seks uger, kan løfte elevernes skriveniveau markant".

De gode resultater skyldes først og fremmest den funktionelle tilgang, altså at elevernes arbejde har et formål og at de selv må vælge emne.

”Metoden gør eleverne til forfattere og motiverer dem til at skrive mere og bedre. Man kan sige, at de lærer at skrive på samme måde, som de lærte at tale. Som voksne giver vi dem positiv og målrettet feedback, så de bliver motiveret til at skrive og lære mere.”

I alt 200 1. klasses elever fra fem Odense-skoler har deltaget i den seks uger lange undersøgelsesperiode. Den ene halvdel af gruppen, testklasserne, arbejdede med den særlige Skriv og Læs Skole i fire af ugens fem dage, 30-45 minutter hver dag. Kontrolklasserne modtog ”almindelig” danskundervisning, med den eneste begrænsning, at de ikke måtte inddrage Skriv og Læs Skole.
 
Udvikling af app
Tove Nørregaard Jørgensen fra Holluf Pile Skole i Odense underviste i en af testklasserne: 

”Det er meget motiverende for eleverne. Både det, at de må skrive om lige præcis det, de er optagede af og har på hjerte – og at de oplever at de hurtigt ser resultaterne af deres individuelle skriveindsats. Det giver dem succesoplevelser.”

Janus Madsen startede i 2010 udviklingsprojektet ’At skrive sig til læsning’ på Hunderupskolen i Odense. Det førte til udvikling af app’en Skriv og Læs og virksomheden WriteReader.

Egmont-forlaget Alinea købte sig i 2015 ind i WriteReader ApS og tilbyder alle grundskoler i Danmark mulighed for at inddrage læringsværktøjet i undervisningen.