rasmus-20klump--20tegning

Rasmus Klump fylder 65 år

16.11.2016

En lille venlig bjørn med røde, polkaprikkede bukser og blå tophue er næsten blevet voksen. Men trods sine 65 år har Rasmus Klump bevaret sit milde og barnlige væsen.

17. november 1951 er det 65 år siden, at en lille bjørneunge for første gang optrådte som tegneserie i Berlingske Aftenavis. Rasmus Klump blev skabt af tegneren Vilhelm Hansen, og hans kone Carla skrev dialogen til historierne. Allerede i 1952 kom det første album med titlen "Rasmus Klump bygger skib", hvor Klump og hans venner Pingo, Pelle og Skæg bygger det gode 'skiv' Mary.

Striberne om Rasmus Klump og hans venner blev en international succes, og fire år efter premieren blev avisstriben trykt i 120 internationale aviser. Der er udgivet over 100 forskellige bøger med Rasmus Klump, serien er udgivet i mere end 21 lande, og det samlede oplag menes at overstige 30 millioner. Rasmus Klump findes også som tegnefilm, som bamse og frimærke, som digitale spil og i male- og aktivitetsbøger, og hvert andet år uddeles Rasmus Klump-prisen, der blev indstiftet af Carla Hansen. Prisen går til den person eller institution, som lever op til filosofien i Rasmus Klump historierne og har været et godt eksempel for andre danskere.

En bjørn uden fjender
Rasmus Klumps univers er frit for konflikter og kontroverser. Historierne handler om hjælpsomhed og venskab. Tegneren Vilhelm Hansen fortalte i et interview, at han ønskede at gøre seriens univers mildt og uskadeligt.

- Der findes i dag så mange tegneserier over hele Jorden, hvor teknik, fart, skydevåben og uhygge under alle mulige former spiller en overvældende rolle - og til dem er Rasmus Klump den direkte modsætning. Han er fuldstændig som jeg selv - først og fremmest meget, meget naiv. Han har ikke travlt, han møder ingen særlige farer (eller) onde dyr og mennesker - og det kan jeg heldigvis sige passer også på mig, udtalte Vilhelm Hansen.

International dansk tegneseriesucces
I dag er Rasmus Klump et globalt brand, der siden 2007 har været ejet af Danmarks største mediekoncern Egmont. Egmont udgiver fortsat nye Rasmus Klump-historier, og snart får en ny 3D computeranimeret tegnefilmserie premiere. Rasmus Klump har også sin egen webshop.

- Rasmus Klump lever i bedste velgående, og det er fantastisk at opleve generation efter generation tage ham til sig, samtidig med at udlandet igen kaster deres kærlighed på ham, siger Michael Benzon, Head of Licensing, Egmont Publishing.

I 2010 fik Rasmus Klump og hans venner deres egen verden i Tivoli, og også i Japan er Rasmus Klump et hit. Her er det især unge kvinder over 20, der er vilde med den polkaprikkede bjørn. Sidste år lancerede modefirmaet Né-Net en tøjserie inspireret af Rasmus Klump, og i april i år åbnede den første Klump-pandekagerestaurant i Tokyo.

Lindhardt og Ringhof udgiver i anledning af fødselsdagen en flot jubilæumsudgave, der indeholder nogle af de mest kendte og elskede historier med Rasmus Klump i det originale format.