hammersh-c3-b8i-lille

Pragtværk om Vilhelm Hammershøi

05.10.2018

Lindhardt og Ringhof udgiver det hidtil mest omfattende værk om en af dansk kunsts allerstørste skikkelser.

Stort pragtværk åbner nye døre til Vilhelm Hammershøis billedunivers. "På sporet af det åbne billede” har været mere end 3 år undervejs, præsenterer over 500 illustrationer og kaster nyt lys over Vilhelm Hammershøis værk.

Bogen udgives af Lindhardt og Ringhof, og den er skabt af Gertrud Oelsner, kunsthistoriker og direktør for Den Hirschsprungske Samling med speciale i dansk kunst i 1800-tallet og Annette Rosenvold Hvidt, der er kunsthistoriker og kunstformidler på SMK med speciale i dansk og fransk kunst fra 1850-1920.

Vilhelm Hammershøi (1864-1916) er kendt verden over for sine motiver af øde stuer, arkitektur, landskaber og rygvendte kvinder. Ved siden af sit ikoniske billedunivers dyrkede han det medie, der i hans samtid var helt nyt: fotografiet. Netop fotografiet er Gertrud Oelsner og Annette Rosenvold Hvidts indgang til den Hammershøi, vi synes, vi kender så godt, og et spor, der tilbyder nye perspektiver på hans værk.

Hammershøis værker er ofte blevet forstået som lukkede og kun sparsomt i dialog med kunsten omkring sig. Men med fotografiet undersøgte Hammershøi nye vinkler på verden, og det blev en visuel metode, han kunne anvende i arbejdet med sine malerier. Ved at undersøge dialogen mellem fotografiet og Hammershøis malerier og tegninger, åbner de to forfattere i bogen op for nye fortolkningsmuligheder, der bringer en ny forståelse af værkerne frem, så de fremstår som helt anderledes åbne.

Bogen gengiver over 500 malerier, tegninger, fotografier, skitser, udklip, postkort og breve, der tilsammen giver et både biografisk, kunsthistorisk og kulturhistorisk blik på Hammershøi og hans værk. Bogen præsenterer også nogle hidtil ukendte fotografier fx fra kunstnerens bryllupsrejse og et maleri, der ikke tidligere har været publiceret.

Bogen udkommer 12. oktober 2018.