olsen-20banden-20foran-20nf2-foto-20rolf-20konow-lowres-5b4-5d-web

OLSEN BANDEN VENDER HJEM!

15.09.2016

Nordisk Film åbner et nyt Olsen Banden-univers på Mosedalvej i Valby, hvor filmene blev optaget for næsten 50 år siden. Foto: Rolf Konow

Det nye Olsen Banden-univers indvies den 30. september, hvor Morten Grunwald vil bryde ind i udstillingen med ”dimsen”, som han i de 14 film kunne brække alt fra parkeringsautomater til hermetisk lukkede døre op med.

Olsen Banden er de mest populære
På filmtjenesten Dansk Filmskat er brugerne ikke i tvivl. Olsen Banden indtager en suveræn førsteplads blandt de mest populære danske filmklassikere. Siden Olsen Banden deruda’ blev tilgængelig for en måneds tid siden, er den blevet set mere end 6.000 gange, og selv om Olsen Banden-filmene kun udgør 3 % af det samlede udbud på Dansk Filmskat, står forbrydertrioen for mere end 13 % af den samlede streaming i august. 

Og nu er der endnu mere guf til Olsen Banden-elskere. Fra den 30. september bliver verdens ældste filmstudie på Nordisk Film omdannet til et permanent Olsen Banden-univers, hvor de besøgende kan træde ind i en række ikoniske kulisser fra de 14 Olsen Banden-film. 

Træd ind i Yvonnes dagligstue og mål dig med Bøffen
I det nye Olsen Banden-univers på Mosedalvej kan man blandt andet besøge Yvonnes dagligstue, Kriminalkommissær Jensens kontor og Dynamit-Harrys affældige skur i Københavns gamle Sydhavn. Det bliver ligesom at træde ind i en Olsen Banden-film, når besøgende kommer helt tæt på Bennys gule sokker, Yvonnes farverige kjoler, Egons bowlerhat, Kjelds jordemodertaske, Franz Jäger-pengeskabet, bandemedlemmernes synkroniserede ure, den røde kuffert, ”dimsen” Benny bruger til at dirke alverdens låse op med og mange flere originale klenodier. 

Besøgende vil blive ført gennem universet af særlige Olsen Banden-guider, som undervejs vil fortælle tonsvis af anekdoter og røverhistorier fra de mange, muntre optagelsesdage i 6o’erne, 70’erne og 80’erne og berette om idéerne bag de forskellige plots, karaktererne, filmenes formidling af den danske folkesjæl og Olsen Bandens store betydning for dansk film. Det er endda muligt at sætte sig i Kjeld og Yvonnes orange sofa, tage billeder med Bøffen og leve sig fuldstændig ind i Olsen Bandens verden af geniale planer, mislykkede kup og evigt venskab.

Legender – intet mindre
Adm. direktør for Nordisk Film, Allan Hansen siger:

”Olsen Banden er legender i dansk film, intet mindre! De folkekære fortællinger om de 3 vaneforbryderes evige jagt på den røde kuffert, drømmen om lykken på Mallorca, udnyttelse af bureaukrati-Danmark og kampen mod de store, svindlende magthavere bliver ved med at fascinere. Det så vi senest i Rostock og Viborg, hvor tusindvis af mennesker valfartede til museerne for at genopleve Egon, Benny, Kjeld, Yvonne og Børges hverdag af geniale planer og dansk hygge.

Olsen Banden hører dog hjemme i Valby!
Det var her på Nordisk Film og i gaderne omkring, at en stor del af scenerne blev optaget, og derfor skal Olsen Banden selvfølgelig have sit eget univers herude, hvor børn og voksne kan besøge den gode gamle forbrydertrio, som aldrig går af mode.”

40-året for den mest populære Olsen Banden-film
Weekenden den 30. september til den 2. oktober er Olsen Banden-weekend: Den 30. september åbner Nordisk Films Olsen Banden-univers, den 1. oktober er det 40 år siden, at den mest populære film i serien – Olsenbanden ser rødt – havde premiere. En begivenhed den danske Olsen Banden-fanklub markerer med en særvisning i Det Kongelige Teater. Søndag den 2. oktober kommer den tyske Olsen Banden-fanklub på besøg hos Nordisk Film for – som nogle af de første – at opleve det nye Olsen Banden-univers.

Olsen Banden-universet på Nordisk Film er inspireret af de tidligere udstillinger i Kunsthalle Rostock og på Viborg Museum.

Billetter kan købes via Billetlugen, og hvis man er en gruppe på mere end 10, kan man booke ved at skrive til rundvisning@nordiskfilm.com.