skilsmisse-tog

Nyskilte får elektronisk værktøjskasse

16.11.2015

Skilsmisser er hård kost for både de involverede familier og samfundet. Københavns Universitet og Egmont Fonden står bag nyt projekt, som skal hjælpe nyskilte i gennem den svære proces det kan være at blive skilt.

Danskerne bliver skilt som aldrig før, og skilsmisserne tager hårdt på de involverede og er omkostningsfulde for samfundet. Alene i 2014 blev 19.435 ægtepar skilt i Danmark – det højeste tal nogensinde, og undersøgelser viser, at nyskilte bliver både hårdt fysisk og psykisk ramt, ligesom håndteringen af processen har stor indvirkning på både deres egen og eventuelle børns trivsel og sundhed. Også det omkringliggende samfund rammes af bivirkningerne – nyskilte bruger flere offentlige ressourcer ved eksempelvis øget brug af rets- og sundhedssystemet.

Online hjælp til nyskilte
Derfor lancerer Københavns Universitet og Egmont Fonden nu, ”Samarbejde efter Skilsmisse” eller blot ”SES”, som er en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, hvor nyskilte eksempelvis kan lære at rumme sorg, forstå børns reaktioner og undgå de typiske faldgruber. Fordi værktøjskassen er online, kan den tilgås fra alle ender af landet, når som helst og hvor som helst.

”Uanset om skilsmissen er dit eget valg eller mod din vilje, står du som nyskilt overfor nogle store forandringer i dit liv, som du skal lære at håndtere. Det kan du for eksempel lære på et kursus eller ved at gå til psykolog, men der er mange som slet ikke har lyst til, mulighed for eller overskud til at gøre det. Med ”SES” har fagpersoner og forskere med viden om skilsmisser og digital formidling lavet et videnskabeligt underbygget og let tilgængeligt alternativ”, fortæller Gert Martin Hald, psykolog og leder af Afdeling for Miljø og Sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration supplerer: 

”Vi ved, at skilsmisse rammer børnene særligt hårdt, hvis forældrenes brud er konfliktfyldt. Derfor er der brug for at hjælpe skilte forældre med at samarbejde og løse konflikter. Vi ser nogle spændende perspektiver i et forskningsbaseret digitalt værktøj som Samarbejde efter Skilsmisse, der kan nå ud til nogle målgrupper, som måske ikke har mulighed for at benytte sig af de eksisterende tilbud. Vi tror, at det vil kunne bidrage til øget trivsel for mange børn, der oplever en skilsmissesituation,” siger Henriette Christiansen.  

Hjælp til at rumme sorg og håndtere konflikter
Forskerne har lavet i alt 17 interaktive læringsmoduler, som giver både konkret viden og praktiske øvelser, der kan udføres i ro og mag hjemmefra med en computer foran sig eller en smartphone i hånden. Hele løsningen svarer til et tredages kursus. Projektet giver også de medvirkende mulighed for at spørge andre skilte og eksperter til råds.

”Samarbejde efter Skilsmisse” tilbyder folk hjælp til at lære, hvordan de eksempelvis kan rumme sorg og håndtere konflikter. Hvordan man italesætter de svære ting i forhold til børn og tilbyder øvelser i samarbejde med sin eks-partner om for eksempel fælles børn. Ved at gøre det ved hjælp af computer og app’en, kan vi nå ud til folk uafhængig af tid og sted og ud til folk, som ikke ville have lyst, tid eller mulighed for at tage på kursus eller at sidde ansigt til ansigt med en psykolog”, siger Gert Martin Hald.

En pilottest gennemført i samarbejde med Statsforvaltningen viser, at danskerne tager godt imod den digitale hjælp. På få uger tilmeldte mere end 450 nyskilte sig ”SES”. 

”SES” er blevet lanceret den 16. november med deltagelse af social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Ved hjælp af et samarbejde med Statsforvaltningen bliver 'SES' tilbudt nyskilte i Danmark via et link som udsendes sammen med den elektroniske skilsmissebevilling. Deltagernes brugerdata vil – anonymt – blive brugt til forskning i, hvordan man kan hjælpe skilte bedst muligt. 

Du kan se en lille film om ”Samarbejde efter Skilsmisse” ved at klikke her og læse mere om projektet her.