may

Nordisk Film Prisen 2016 går til filminstruktør May el-Toukhy

27.10.2016

Her til aften er filmbranchens største og mest prestigefyldte talentpris blevet uddelt i Imperial: Nordisk Film Prisen!

Prisen går i år til én af Danmarks nye, dygtige filmskabere - filminstruktøren May el-Toukhy, der foruden prisen også modtager 110.000 kr. (Nordisk Films alder gange DKK 1000.)

Nordisk Film Prisen blev for første gang uddelt i 1996 og har siden 2010 været en talentpris, der har sat fokus på at hylde unge talenter indenfor filmens verden. Tidligere har instruktører og manuskriptforfattere som Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Michael Noer, Tobias Lindholm, Anders August og Kasper Munk været blandt de heldige modtagere af prisen. Sidste år vandt en skuespiller for første gang Nordisk Film Prisen, da den gik til skuespillerinden Danica Curcic.

May el-Toukhy er uddannet på produktionslinjen på Statens Teaterskole i 2002 og gik efterfølgende på Den Danske Filmskoles instruktørlinje. I 2015 debuterede hun som manuskriptforfatter og instruktør med den anmelderroste spillefilm "Lang historie kort" og har sidenhen arbejdet som instruktør på "Arvingerne" sæson III og udviklet nye projekter både til TV og film.

Motiveringstalen fra priskomiteen til May el-Toukhy blev holdt af manuskriptforfatter Anders August, som modtog prisen i 2011. I begrundelsen fra scenen hed det bl.a.:- Årets prismodtager kaldte selv karaktererne i sin overbevisende spillefilmsdebut ”Lang historie kort” for ‘rundtossede mennesker’. Men selv har prismodtageren virket alt andet end rundtosset i sin karriere som instruktør… Her er en ny stemme, der har meldt sig på banen med en sikkerhed, så man glemmer at prismodtageren er debutant. Samtidig er vi ikke i tvivl om, at hun endnu kun har vist en flig af sit talent, og vi glæder os til at se, hvad der sker, når hun folder sig ud for alvor.

Om Nordisk Film Fonden, der står bag prisen
Nordisk Film Prisen blev stiftet i 1996 af Nordisk Film Fonden, som er en del af Egmont Fonden. Nordisk Film Fonden dygtiggør talenter og fremmer den gode filmfortælling. Med en årlig bevilling på ca. DKK 3,5 mio. har Nordisk Film Fonden bidraget til udviklingen i den danske filmbranche gennem de seneste 20 år. De hjælper unge talenter ud i verden ved hjælp af legatportionerne Store- og lille Isbjørn på henholdsvis DKK 25.000 og DKK 10.000. Nordisk Film Fonden yder støtte til nye projekter i størrelsesorden DKK 50.000 til DKK 500.000, som har til formål at bidrage til udviklingen af filmkulturen i Danmark. I 2015 lancerede de et signaturprojekt, Isbjørnens Forfattercamp, som er en efteruddannelse for talentfulde manuskriptforfattere. Desuden hylder Nordisk Film Fonden talenter foran og bag ved kameraet gennem de tre præstigefyldte hæderspriser: Nordisk Film Prisen, Erik Ballings Rejselegat og Ove Sprogøe Prisen. Læs mere om Nordisk Film Fonden og dens priser her.