foyer-i-naestved-credit-nordiskfilmbiografer

Nordisk Film Biografer på vej mod rekordår

23.07.2015

Et stærkt første halvår og et godt sommersalg ser ud til at indfri forventningerne om, at 2015 sætter rekord med det største billetsalg i 34 år

I år har Nordisk Film Biografer solgt 400.000 flere billetter i årets første seks måneder end sidste år - og haft et flot juli-salg. Godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt, og forhåbningerne om, at 2015 bliver et særdeles godt biografår, ser ud til at blive indfriet.

I første halvår af 2015 solgte Nordisk Film Biografer og resten af landets biografer til sammen syv millioner billetter, og hvis prognosen holder, ender de med at sælge 15 millioner billetter, inden 2015 er omme.

Det historisk flotte estimerede antal biografbesøgende er ikke set lignende i branchen siden 1981, og skyldes bl.a. store filmtitler som Skammerens Datter, 9. april, Klovn 2, Fifty Shades of Grey og James Bond.

Netflix og HBO lægger ikke biograferne øde

Mange havde spået, at Netflix, HBO og andre film-streamingtjenester ville lægge biograferne øde. Men hjemmebiografen foran TV'et har bestemt ikke taget over for biografens helt unikke stemning.

Direktør for Nordisk Film, John Tønnes, ser positivt på årets foreløbige resultat, og forklarer, at biografoplevelsen ikke kan sammenlignes med den oplevelse, som streamingtjenesterne tilbyder.

"En film er ikke bare en film. Derfor opfatter vi ikke Netflix og HBO som direkte konkurrenter, men som aktører inden for et helt andet marked. Ja, biograferne ændrer sig løbende, men det er stadigvæk den samme grundlæggende oplevelse i mørket. Publikum griner sammen, græder sammen og gyser sammen. Det er en social oplevelse sat over for en hjemmeoplevelse," siger han til Jyllands-Posten.

Også jubel i de små biografer

Det er både store og små biografer, der mærker til fremgangen i billetsalget. Derfor har en række af landets mindre biografer også haft et stigende antal biografgængere, og enkelte har endda haft deres bedste år nogensinde, det skriver DR Østjylland, som har talt med flere mindre biografer om det halvårlige resultat.

De mindre biografer tilskriver også i høj grad populariteten en suveræn række af især danske film, som har rullet over det store lærred i de små biografer. For nogle falder overskuddet fra de mange solgte billetter på et tørt sted, fordi det er tid til opgraderinger af biografsalenens interiør og teknik, hvor bl.a. nye lydsystemer, digitaliserede billeder, laserprojektion, 3 og 4D-effekter og forbedrede sæder står højt på ønskelisten.

Læs mere om Nordisk Film Biografers nyeste biograf i Fields, dens super-teknologi og åbningen den 13. august.