vb-debat-web

Minister i debat hos Vores Børn

25.11.2014

Børneminister Manu Sareen (R) vil have frisindet tilbage fortalte han mandag aften til Vores Børns debatarrangement om børn og nøgenhed hos Egmont Publishing .

En ting er, at han både er børne- og ligestillingsminister, noget andet er, at han også er far til tre børn. Og den kasket var vigtig for Manu Sareen (R). 

”Det er kun naturligt at have nysgerrighed i forhold til det kropslige. Det er helt fint, at børn er nysgerrige på sig selv og andre. Det skal vi ikke gå ind som voksne og sygeliggøre,” sagde han. 

Netop sygeliggørelse og mistænkeliggørelse er ifølge ham netop dér, vi er på vej hen, og det begræder han. Udviklingen blev tydelig for Manu Sareen, da han forleden så ”Da Lotte blev usynlig” i fjernsynet, hvor storebroren bader Lotte. 

”Lotte står længe splitternøgen og bruser sig og kigger på sin navle. Og storebror står længe og kigger. Synet af Lotte gav mig et wake up-call i forhold til, hvor store ændring der er kommet i forhold til børn og deres forældre de sidste 25 år. Hvis Lotte blev lavet som en ny tv-serie, ville der lyde et ramaskrig,” sagde han med ønsket om mere frisind. 

Regler i daginstitutioner 

Som mandlig pædagog har han selv oplevet en mistænkeliggørelse af sine intentioner. Manu Sareen opfordrede til, at vi som samfund husker, at mænd også kan være omsorgspersoner, og stoppe med at give børn ”et asymmetrisk billede af, hvad mænd og kvinder er”. 

”Kropsforskrækkelse har en anden dimension, der er interessant. Vi har opbygget en massiv frygt for pædofili, og det er der en god grund til, for der er det mest forfærdelige, der kan ske. Det har fået konsekvenser i landets børnehaver og vuggestuer,” sagde han til mødet, hvor cirka 50 deltagere var mødt op. 

Debatten kom dernæst til især at handle om frygten for pædofili i institutionerne, der viser sig gennem regler. Hverken De Konservatives politiskes ordfører, Mai Mercado, børneminister Manu Sareen eller faglig sekretær i BUPL Mette Larsen mente, at man fra politisk hold skulle gå ind og bestemme, hvorvidt reglerne skulle afskaffes, men der var enighed om, at der er for meget fokus på overgreb i daginstitutionerne. Ifølge Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet, er det nemlig i hjemmet, de størstedelen af børn bliver krænket. 

”De fleste overgreb sker derhjemme og vi har helvedes svært ved at håndtere det. Det er et spøgelse, vi jagter, og som primært foregår inde i hovedet på den vokse. Det med at lege med dilleren er ikke det primære, det er, hvad der sker inde i hovedet. Men vi kan jo ikke åbne kraniet og se, hvilke tanker der er,” sagde han. 

Spørg svigermor 

En anden måde, kropsforskrækkelsen viser sig på hos forældre, er, at de er blevet meget mere usikre. Mette Larsen fortalte, at forældre i langt højere grad end tidligere kommer til pædagogerne i vuggestuen eller børnehaven og spurgte om råd til emner, såsom hvor længe man skal amme. 

"Men det er jo noget, man selv skal bestemme som forælder. Vi får som pædagoger en større og støre rolle i at fortælle forældre, at de skal bruge deres sunde fornuft, så vi ikke som pædagoger bliver en institutionaliseret autoritet." 

Mai Mercado mente, at familier måske skal begynde at spørge deres mødre og svigermødre mere til råds, for der er en viden i generationerne, der er ved at gå tabt. Det kunne Hanne Dam fra salen ikke genkendende til. Hun debatterer familiepolitik og kom med en opsang til de andre mødre til arrangementet: 

”Forældre mangler selvværd. Det er godt nok, dét I gør og føler. Hvorfor bliver vi ved med at tale om institutionerne, når vi ved, at det er derhjemme, problemet er?”