17.04.2015
Ny teknik gør det muligt at opleve livet i Korsbæk skarpere og med flere detaljer.
Mads Skjern er stadig den benhårde forretningsmand. Maude Varnæs vil fortsat have behov for at lægge sig, og grisehandler Oluf Larsen har som sædvanlig Kvik med på Jernbanerestauranten. Handlingen og indholdet i den elskede tv-serie er uforandret.
Men for seerne bliver det fremover muligt at opleve Matador i en helt ny og skarpere form. Den digitale tidsalder har indhentet tv-serien, og ny teknik bringer nu livet i Korsbæk up-to-date teknisk set og fjerner de ridser og det støv, der har lagt sig siden danskeres favorit-serie blev optaget i 1970’erne og 80’erne.
Nutidens store tv-skærme har vænnet seerne til knivskarpe billeder i stort format, og det kan de originale afsnit af serien ikke leve op til. Derfor er Nordisk Film ShortCut er i gang med nænsomt at restaurere nationalklenodiet, der blev optaget på 16 mm film. Negativerne bliver registreret og renset, inden de scannes billede for billede, så Matador også kan bevares digitalt for eftertiden.
”I dag kan vi scanne i meget høj opløsning, og det giver os en detaljegrad, som aldrig er set tidligere. Vi får skarpheden tilbage og mulighed for at få de ønskede farver på plads. Med nutidens teknologier kan vi også gå ind og rette kosmetiske fejl, der er opstået i den tidligere håndtering af negativerne,” siger Hans Vermeij, der er Business Development Manager for Nordisk Film Shortcut og har ansvaret for at opgaven bliver løst teknisk og økonomisk efter de rammer, der er aftalt med DR.
Støvsugning billede for billede
Alt støv fjernes elektronisk, og billederne stabiliseres. Det gøres billede for billede, og det er den mest tidskrævende del af arbejdet, fortæller Hans Vermeij.
”På 60 minutter har vi 90.000 billeder som vi gennemgår, så det er lidt af en spændende udfordring.”
Herefter bliver filmene colourgradet, en proces der sker i samarbejde med Peter Klitgaard, der var cheffotograf på Matador og selv filmede afsnit 7 til 24.
”Han har et unikt indblik i, hvad Erik Balling ønskede sig af udtryk og stemning. Peter superviser os, så vi finder det helt rigtige look både med hensyn til farver og kornstruktur, inden det bliver broadcasted. Nutidens teknikker giver os en unik mulighed for at fremtage de helt korrekte farver og stemninger, som man dengang ikke havde mulighed for,” siger Hans Vermeij.
Matador har hidtil kun været vist i originalformatet 4:3 (markeret med grønt). Fremover vises serien i formatet 14:9 (markeret med rødt).
Nyt format til fladskærme
Samtidig ændres Matadors gamle formatet, så det passer bedre til nutidens tv-skærme.
”Når DR viser gamle formater på nutidens 16:9 fjernsyn, bliver der meget sort i siderne. For at kompensere for dette har DR ønsket, at vi tilnærmer os nutidens tv-format, der er 16:9. Dermed har vi været nødsaget til at lave en mindre beskæring af top og bund, men omvendt åbnet op for at få mere billede med i siderne. Vi har ikke kunne lave et fuldt 16:9 format, men noget der nærmer sig.”
Det første restaurerede afsnit af Matador havde premiere på DR1 påskelørdag i anledning af DRs 90 års fødselsdag, og Hans Vermeij var glad for resultatet:
”Det var en rigtig dejlig oplevelse for første gang kunne se det færdige resultat hjemme i et skarpt og farverigt billede.”
Restaureringsarbejdet tager to til tre uger pr. afsnit. Dermed forventer Hans Vermeij at samtlige 24 afsnit er fremtidssikret i slutningen af november.