bootcamp-20sandholm

Målrettet bootcamp for uledsagede børn og unge på Center Sandholm

19.09.2016

Egmont Fonden har bevilget 1.772.000 kr. til Røde Kors til en BootCamp for uledsagede børn og unge på Center Sandholm.

Hård fysisk træning kombineret med bl.a. skak. Det er en del af ingredienserne i en specialiseret BootCamp dette efterår for en særlig udfordret gruppe i asylsystemet, nemlig de uledsagede børn og unge med gade-orienteret adfærd.

For de unge beboere på Center Sandholm betyder BootCamp-forløbet meget strukturerede dage med udfordrende fysisk og mental træning med for eksempel boksning og skak på programmet. Pilotprojektet varer til 31. december 2016.

Det nytænkende projekt er blevet til i et samarbejde mellem Røde Kors og Andersen Academy, der tidligere har haft stor succes med denne form for BootCamp for udsatte unge i Grønland. Projektet finansieres af en donation fra Egmont Fonden på 1.7 millioner kroner. Henriette Christiansen, direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration, siger:

- BootCamp’en på Center Sandholm er en vigtig indsats. Den bygger på en metode, der allerede har vist sit værd, og vi ser store perspektiver i at få overført de gode erfaringer fra Grønland til denne gruppe af uledsagede børn og unge på Center Sandholm, så de kan få kompetencer til at trives og klare sig i livet, uanset hvad fremtiden bringer.

Kendetegnende for de unge i Grønland var, at de var særdeles sårbare, hvilket også gør sig gældende for de unge asylansøgere, der har levet som gadebørn det meste af deres liv. De er typisk flygtet fra et liv i Nordafrika med vold, fattigdom og stor utryghed, nogle har en aggressiv adfærd og har helt mistet håbet om nogensinde at kunne leve et normalt liv lige som andre unge.

- Målet er at give dem troen på livet tilbage. Vores erfaring er, at med den rigtige specialiserede indsats og opfølgning, så kan man faktisk godt få selv de mest udsatte unge til at fungere i en normaliseret hverdag igen, fortæller projektets initiativtager, Jan Andersen, fra Andersen Academy. 

- Projektet bliver til i et tæt samarbejde mellem vores erfarne pædagogiske personale på Center Sandholm og BootCamp’ens specialtrænede folk. Det betyder også vidensudveksling og opfølgende kurser for medarbejdere fra alle centre for uledsagede i Danmark. På den måde bliver arbejdsmetoderne til gavn på alle danske børnecentre, fortæller strategi- og udviklingschef i Røde Kors, Kasper Koch, der kalder BootCamp’en for et af de mest visionære og modige projekter, han længe har set.