jumbobog-20nr.-201-201968-web

Jumbobogen fylder 50 år

01.06.2018

Generation efter generation har gennem fem årtier læst og elsket Jumbobøgerne, som udkom for første gang den 1. juni 1968. I dag er Jumbobøgerne med til at styrke læselysten og meddigtningsevnen i folkeskolen, og samtidig tager den klassiske bog kampen op mod iPad’ens digitale fristelser.

70 hyldemeter. Så meget fylder 465 Jumbobøger – og det er så mange, der er sendt på gaden siden den 1. juni 1968, da den allerførste Jumbobog udkom: Onkel Joakims trillioner.

50-års jubilæet markeres med udgivelsen af Jumbobog nr. 466, som udkommer den 11. juni – og denne har to danskere sat deres tydelige præg på. Forsiden er nemlig tegnet af danske Flemming Andersen, som i år kan fejre sit 25-års jubilæum, ligesom han også har tegnet historien Gerningssted: Andeby.

Denne historie er desuden skrevet af danske Gorm Transgaard, der bor i Costa Rica og både skriver historier til Jumbobøgerne og Anders And-bladet.Succes i folkeskolenGenerelt spiller Danmark en altafgørende rolle for Jumbobøgernes internationale succes. Tegnerne og idémagerne bag de sjove, spændende og vilde historier er fordelt over hele Europa, men det hele styres fra Egmont Publishings kontor på Østerbro.

Og ikke nok med det: Jumbobøgerne til de danske, svenske, norske, islandske, polske, estiske og lettiske markeder trykkes også i Danmark – nærmere betegnet i Viborg hos trykkeriet Nørhaven.

De seneste år har Jumbobøgerne været på skoleskemaet i folkeskolen, da Egmont Publishing af flere omgange har uddelt gratis klassesæt til skoler over hele landet.

Tilbagemeldingerne fra dansklærerne har været stærkt positive. Her er der blandt andet blevet lagt vægt på bøgernes evne til at øge læselysten hos elever, der ellers ikke er glade for at læse, ligesom de pirrer elevernes meddigtningsevner. Også blandt forældrene har meldingerne været positive.

Jumbobøgerne tager kampen op mod iPad’en'
Charlotte Vincent Raun, der er marketingmanager hos Egmont Publishing, udtaler følgende:

”Ingen anden bogserie i verden kan prale af at rumme 466 udgivelser, så det er et enestående stykke kulturhistorie, vi har med at gøre. Bøgerne går i arv, og der findes eksemplarer, der i dag bliver læst af de oprindelige læseres børnebørn. I en tid, hvor iPad’en og spil på mobilen så ivrigt tilkæmper sig børnenes opmærksomhed, er Jumbobøgerne desuden bevis på, at børn stadig gerne afser tid til de trykte medier – hvis bare indholdet er godt nok.”

Egmont Publishing udgiver 12 nye Jumbobøger hvert år – fyldt med nyskrevne historier.

Det hele begyndte i Italien
Idéen til Jumbobøgerne opstod oprindeligt i Italien, da Egmont Publishings gamle samarbejdspartner Mondadori producerede og udgav pocketserien I Classici Di Walt Disney, som udkom i december 1957. Pocketformatet dannede udgangspunktet for Jumbobøgerne, der 11 år senere så udkom for første gang på dansk.

Garvede jumbobogslæsere vil kunne huske, at de første to årtiers Jumbobøger – helt indtil Jumbobog nr. 91 i 1988 – skiftevis havde to sider i farve og to sider i sort-hvid. Dette skyldtes, at Mondadori, der også trykte de første danske bøger, brugte en gammeldags trykpresse, der kun kunne trykke i farver på den ene side af papiret.

Jumbobog nr. 466 udkommer den 11. juni 2018. 254 sider. 49,95 kr. Jubilæumsbogen har forside og en historie af danske Flemming Andersen.