wr-web

Jeg var oppe mod 250 års tradition

04.10.2016

Writereader, der lærer børn at læse på en helt ny måde, blev i 2015 delvist overtaget af Egmont-forlaget Alinea: ”Da Alinea og Egmont kom på banen, skete der virkelig noget”.

Janus Madsen er manden bag læringsværktøjet WriteReader. Firmaet blev stiftet i 2012 og i 2015 delvist overtaget af Egmont-forlaget Alinea, der skal sælge produktet til skolerne.

Jeg har undervist som folkeskolelærer i over 16 år, og igennem min undervisning og kontakt med børn kunne jeg se, at ikke alle børn lærte bedst på den traditionelle måde. 15-18 procent af dem, der forlader den danske folkeskole, er funktionelle analfabeter. Det er virkelig mange. Vi kan helt sikkert ikke få tallet ned på nul, men vi kan hjælpe mange af dem med at blive bedre til at skrive og læse. 

Det har været en udfordring at skulle vende folks mindset om, for jeg var oppe imod 250 års tradition for, hvordan børn skal undervises på den traditionelle ABC-måde. Altså den fonetiske metode, hvor børnene lærer bogstaverne og deres navne, som derefter sættes samme til ord og sætninger. Den metode vi anvender i WriteReader er mere visuel og helhedsorienteret. Børnene begynder med at skrive, og på den måde lærer de at læse som det første. Faktisk på den samme måde som børn lærer at tale på. De forsøger at siger noget, der i starten lyder som volapyk, hvorefter forældre roser og gentager det, som barnet forsøger at sige. På samme måde gør vi med WriteReader. Bare med at skrive og læse. Barnet lærer altså ved at spejler sig i den voksnes måde at gøre det på. 

Jeg tog en del kurser og arbejdede målrettet med værktøjet i fire-fem år, inden jeg sagde mit job op og gik på fuld tid med WriteReader. Når man starter noget nyt op, aner man ikke, om det bliver til noget. Men da jeg fik min nuværende kompagnon Babar Baig med på ideen, begyndte jeg at tro på det. Han kom fra en helt anden verden og overbeviste mig om, at der virkelig var noget at komme efter her. Det lykkedes mig at få ham til at sige sit nuværende job op for at satse på det her. Det var helhjertet.

Da Alinea og Egmont kom på banen, skete der virkelig noget. Vi fik tilført en masse ressourcer igennem Egmonts navn og omdømme både i Danmark og i udlandet, hvor det virkelig åbner døre. Vi er blevet en del af noget større. Det kan vi mærke, og det har bare kørt siden. Faktisk har vi kunnet etablere et stort marked via Egmont og Alineas kontakter, og vi står lige nu ved en skillevej, hvor vi skal vise, hvad vi kan i andre lande – fx Sverige, Norge, Holland og USA. Vi har fået mange nye forbindelser, og det ser lovende ud.