forandringsfabrikken-web2

”Hvem vil vokse op uden kærlighed?”

07.10.2014

Sårbare børn og unge i ForandringsFabrikken rådgiver politikere om, hvordan de norske love bedre imødekommer, hvad de har brug for. Fredag holdt Annika på 15 år og Linn Maren på 17 år oplæg hos Egmont Fonden i København og fortalte hvordan. 

For seks måneder siden turde Annika ikke at tage telefonen, når nogen ringede. I fredags holdt hun oplæg hos Egmont Fonden i København – for mere end hundrede mennesker. I knaldrød trøje med rosenmønster, glimt i øjnene og med ordet ”proff” skrevet med sort tusch i panden. 

Unge eksperter i eget liv

Proff står for professionel. En ekspert. Og Annika er en af de mange børn og unge, som er blevet proff i ForandringsFabrikken. En norsk organisation, der arbejder for at forbedre vilkårene for særligt sårbare børn og unge. Det gør de ved at spørge børnene selv, hvad de har brug for. Ud fra en værdi om, at børn er eksperter i deres eget liv. Børn på børnehjem er eksperter i, hvordan en lov om børn i pleje skal se ud. De bliver BarnvernsProffer. Psykisk syge unge er eksperter i, hvordan det psykiske sundhedsvæsen for børn og unge skal indrettes. De bliver PsykiskHelseProffer. Og skolebørn selvfølgelig eksperter i, hvordan skolen skal sikre, at de får lyst til at lære. De bliver SkoleProffer. 

Kærlighed i loven

Profferne rådgiver norske politikere om, hvordan de skal indrette love og regler, så de rammer børnenes egentlige behov. Og ikke bare det, de voksne tror, børn har brug for. Marit Sanner, stifter af ForandringsFabrikken giver et eksempel.

”Vores BarnvernsProffer kiggede på loven for anbragte børn og så, at der ikke et eneste sted stod ordet kærlighed. Og når man spurgte dem, hvad de havde brug for, var det de svarede ”kærlighed”. Det kunne da ikke være rigtigt, at loven ikke tog højde for det?”

De voksne lyttede

Den norske barnvernsminister kunne godt se problemet, og for første gang nogen sinde blev ordet kærlighed skrevet ind i en norsk lov. Fra scenen hos Egmont Fonden fortæller Linn Maren, hvordan det føltes.

"For første gang nogen sinde følte jeg, at jeg kunne gøre en forskel. At voksne rent faktisk lyttede. Brød sig om, hvad jeg sagde,” siger den 17-årige pige, der både er PsykiskHelseProff og BarnvernsProff. Det vil sige, hun er både ramt af psykisk sygdom og er anbragt uden for hjemmet.

Fem diagnoser og et forslag til sundhedsministeren

Det samme er Annika. Hun fortæller sin historie i glimt.

”Jeg voksede op i et hjem med vold. Jeg kan ikke bo hos min familie. Jeg har fået fem diagnoser. Derfor skal jeg tit til behandling på sygehuset.” Hun retter sig op og tager mikrofonen helt tæt på: ”Men der er det, jeg ikke forstår systemet. Man bliver ikke frisk af at komme på et sygehus. Jeg synes, vi i stedet skal kalde det et friskhus. Et sted, som ligger væk fra hospitalet, hvor børn og unge kan komme og blive friske. Det fortalte jeg også sundhedsministeren,” siger Annika og sender et stort smil ud til salen. Sikker på sin ret til at fortælle sin historie og til at komme med gode råd til en minister. 

Et friskhus på vej

Marit Sanner, der med sin insisteren på at se unges ressourcer har spillet en afgørende rolle for, at Annika – og Linn Maren og mange andre proffer – i dag kan indtage både scener og politiske kontorer, supplerer. På en powerpoint viser hun et billede af PsykiskHelseproffene, taget sammen med den norske sundhedsminister på et møde i september. 

”De talte sammen flere timer,” fortæller Marit Sanner, ”og forleden hørte jeg netop, at Oslo Kommune nu lægger planer for, hvordan de kan lave en slags ”friskhus” – et behandlingssted, som ligger væk fra hospitalet, for unge med psykisk sygdom. Vi er ret overraskede over, hvor hurtigt det er sket...”

ForandringsFabrikkens børn og unge lykkes altså med at inspirere politikerne i Norge. Det samme gjorde de med tilhørerne fredag eftermiddag i København.

 
Fakta: Egmont Fonden og ForandringsFabrikken

  • Egmont Fonden støtter Forandringsfabrikken gennem projektet SkoleProffene, der startede op i 2013.
  • Forandringsfabrikken har foreløbigt spurgt 2400 børn om, hvad der giver dem lyst til læring i skolen. Nu er de i gang med at finde et korps af proffer.
  • Første møde med den norske undervisningsminister finder sted senere i oktober.
  • Læs mere på www.forandringsfabrikken.no