egmont-20harald-20petersen-lille-web

Flid, akkuratesse og udholdenhed skabte Danmarks største mediekoncern

03.10.2017

3. oktober er det 157 år siden, Egmonts grundlægger blev født. Danmarks største mediekoncern hviler stadig på Egmont Harald Petersens livsfilosofi og hans ønske om at hjælpe udsatte børn og unge

Historien om Egmont er historien om en iderig og flittig mand, der kæmper sig op fra beskedne kår og grundlægger det, der i dag er Danmarks største mediekoncern. Egmont Harald Petersen glemmer aldrig, hvor han kommer fra, og arven fra stifteren er stadig en vigtig del af Egmont.

Som søn af en ugift mor i 1860ernes København er oddsene imod Egmont Harald Petersen. Der er ingen økonomisk hjælp at hente for hans mor Petrine, men hun klarer sig ved at sy for folk. Som 13-årig kommer Egmont i lære som typograf, og da han fire år senere bliver udlært, beslutter han at etablere sin egen virksomhed. Det er moderen, der står for det formelle, da Egmont endnu ikke er myndig, og Petrine stiller alle sine ejendele - møbler, malerier, kasseroller og sågar sin symaskine – som sikkerhed, for at Egmont kan indgå en lejeaftale om sin første trykpresse.

Lykkemønten
Den 15. maj 1878 er Egmont Harald Petersen på vej for at hente det første inventar til sit trykkeri, da han finder en 25 øre på brostenene. Egmont er overbevist om, at den lille mønt vil bringe ham lykke, og han samler den op og tager den med ind på kontoret. Mønten bliver Egmonts lykkemønt, og den opbevares den dag i dag i pengeskabet på koncernchef Steffen Kraghs kontor i hovedkvarteret i København.

Trykmaskinen – kaldet fluesmækkeren – blev stillet op i Petrines køkken, og her trykte Egmont Harald Petersen visitkort, brevpapir, fakturaer og køreplaner. Det går så godt for trykkeriet, at Egmont Harald Petersen i 1914 kan opføre et stort trykkeri og bladhus i København. Huset får navnet Gutenberghus efter bogtrykkerkunstens opfinder Johann Gutenberg, og det bliver også virksomhedens nye navn.

Egmont Harald Petersen bliver en succesfuld forretningsmand, men han glemmer aldrig, hvor han kommer fra. På baggrund af sin opvækst i trange kår skriver Egmont Harald Petersen i sit testamente, at en del af virksomhedens overskud skal “anvendes til filantropiske formål eller lignende måls fremme”. Egmont dør i 1914, 53 år gammel, og i 1920 bliver hans sidste ønske en realitet, da hans enke og børn etablerer Egmont Fonden. Formålet var dengang at mildne konsekvenserne af den uafrysteligt påtrængende fattigdom.

Egmont er stadig en erhvervsdrivende fond, og det betyder, at overskuddet bliver geninvesteret i virksomheden og går til at støtte udsatte børn og unge. Siden 1920 har Egmont givet over 2,7 mia. kr. til udsatte børn og unge.

Fra blade, tv, film og bøger til digital innovation
For 25 år siden – i 1992 –  skifter bladvirksomheden Gutenberghus navn til Egmont. Sammen med en række partnere etableres TV 2 Gruppen Norge, den førende kommercielle tv-kanal i Norge, som Egmont i dag er eneejer af. I 1992 fusionerer Egmont også med Nordisk Film, og Egmonts aktiviteter omfatter nu også filmproduktion, – distribution og – forevisning.

I dag står Egmont for stærkt medieindhold og digital innovation gennem Nordisk Film, TV 2 i Norge, Lindhardt og Ringhof og Egmont Publishing, der udgiver mere end 700 magasiner. Egmont omsætter for 11,6 mia. kr. og støtter børn og unge samt filmtalenter med knap 100 mio. kr. om året.