Steffen Kragh press photo

Egmont leverer solidt resultat og digital vækst

15.03.2021

Egmont fortsatte sin digitale vækst i 2020 og stod samtidig bag stærke film, tv-programmer, bøger, magasiner og computerspil. Biografmarkedet blev hårdt ramt af Covid-19-pandemien. Egmont Fonden fejrede sit 100-års jubilæum og uddelte knap 91 mio. kroner til at arbejde for udsatte børn og unge samt filmtalenter.

Mediekoncernen Egmont stod i 2020 bag prisvindende film-blockbustere, agendasættende tv-programmer, væsentlige bogudgivelser, computerspil og magasiner. Samtidig sikrede TV 2 Norge sig en lang række langsigtede, attraktive sportsrettigheder. 

Egmonts digitale vækstforretninger – tv-streaming, e-handel, games, digitale agencies og digitale bøger – viste markant fremgang. Egmont forsætter dermed sin strategi om at transformere sin medieforretning for at følge den moderne forbruger online samtidig med, at der investeres markant i indhold og journalistik.

Egmont fastholdt et solidt resultat før skat på 632 mio. kroner mod 600 mio. kroner i 2019. Driftsresultat før renter og afskrivninger (EBITDA) udgjorde 1.674 mio. kroner. I alt omsatte Egmont for 14,0 mia. kroner inklusiv Egmonts andel af ikke-konsolideret omsætning i delejede virksomheder. Den konsoliderede omsætning var 11,5 mia. kroner mod 12,6 mia. kroner i 2019. 

Tvangslukningen af Nordisk Films biografer i Danmark, Norge og Sverige samt restriktioner på grund af Covid-19 medførte et tab på op mod 700 mio. kroner i omsætning og et stort millionunderskud i biograferne trods støtte fra offentlige kompensationsordninger. Modsat var der en omsætningsvækst på samlet set 700 mio. kroner i en række af Egmonts øvrige forretninger.

”Jeg er stolt af, hvordan vi har klaret et udfordrende år. Vi står stærkt som mediekoncern, og samtidig fortsætter væksten i vores digitale virksomheder. Vi er lykkedes med vores digitale transformation og strategi, som tager udgangspunkt i, at folk vil streame mere, game mere og handle mere online. Det blev yderligere accelereret under corona. Vi forventer vækst og yderligere investeringer i 2021,” siger Egmonts koncernchef Steffen Kragh og sender en stor tak til Egmonts ansatte:

”Jeg er imponeret over vores medarbejderes ambitioner og innovationskraft, da Covid-19 ramte. De var hurtige til at omstille sig og fortsætte med at være uhyre kreative, fornyende og levere afgørende journalistik og vedkommende indhold.” 

 

Hovedpunkter fra 2020

  • TV 2 Norge er en væsentlig del af det norske samfund med vigtige public service-programmer, nyheder, underholdning og sport. 24-timers nyhedskanalen havde rekordhøje seertal. Også streamingservicen TV 2 Play gik markant frem og har nu mere end 500.000 abonnenter. TV 2s otte lineære kanaler havde en samlet seerandel på 29,2%. TV 2s reklameindtjening blev særligt i andet kvartal påvirket af Covid-19. TV 2 sikrede sig en lang række sportsrettigheder, herunder rettighederne til den norske Eliteserien 2023-2028.
  • Nordisk Film stod bag årets publikumsstærke film som Druk og Retfærdighedens ryttere i Danmark og Min far Marianne i Sverige. Porteføljen af computerspilselskaber leverede stærke resultater og voksede ved yderligere opkøb, bl.a. 40% af det spanske selskab MercurySteam. Sony PlayStation 5 blev succesfuldt lanceret i slutningen af året. Covid-19 ramte filmmarkedet og ikke mindst Nordisk Films biografer hårdt.
  • Story House Egmont er aktiv inden for media, e-handel og digitale agencies. Porteføljen af ni nordiske e-handelsselskaber havde meget høj vækst og er nu på størrelse med magasin- og medieforretningen. Der blev indgået aftale om køb af e-handelsselskabet Royal Design Group AB – handelen blev godkendt af konkurrencemyndighederne i begyndelsen af 2021. Medieforretningen fremviste samlet set solid performance i et udfordrende marked med stærke resultater i nøglemarkeder som Sverige og Norge. Den internationale børnebogsforretning i UK og Polen samt dele af den tyske bogforretning blev frasolgt til HarperCollins som led i en strategisk fokusering på magasiner. Porteføljen af otte nordiske agencies, der hjælper virksomheder med digital markedsføring og performance på bl.a. Google, Facebook og Instagram, havde høje vækstrater.
  • Lindhardt og Ringhof er Danmarks store, internationale forlagshus, der igennem SAGA Egmont nu har 80.000 digitale udgivelser på mere end 30 sprog. Den stærke digitale position samt fremgang på ti procent i salget af papirbøger gav Lindhardt og Ringhof markant omsætningsvækst og rekordoverskud. Også Cappelen Damm, Norges største forlagshus, havde et stærkt udgivelsesår med et solidt resultat til følge.

I 2020 fejrede Egmont sit 100-års jubilæum som en erhvervsdrivende fond, der har et dobbelt formål: at udvikle moderne medier samt at støtte udsatte børn, unge og familier. I 2020 uddelte Egmont Fonden 90,6 mio. kroner til almennyttige aktiviteter i Danmark og Norge. Egmont Fonden fortsatte sin støtte til Lær for livet – en organisation som Egmont Fonden selv har skabt – med et nyt fireårigt partnerskab til 24 mio. kroner for at sikre, at flere anbragte børn og unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Egmont Fonden afsatte også ca. 12 mio. kroner til indsatser, der støtter udsatte børn og unge under Covid-19-krisen. Egmont Fonden markerede sit 100-års jubilæum ved at uddele to priser på hver 1 mio. kroner til organisationerne Børn, Unge og Sorg og Læs for Livet. Egmont Fonden har uddelt mere 3,2 mia. kroner i nutidsværdi siden 1920.

 

 

Hovedtal i mio. DKK

2020

2019

Omsætning

11.494

12.555

Resultat før renter og afskrivninger (EBITDA)

 

1.674

 

1.863

Resultat før skat (EBT)

632

600

Egenkapital

6.590

6.618

 

Yderligere oplysninger:

Jesper Eising
Head of Press, Communications & Public Affairs
+45 29603019
jesper.eising@egmont.com

Line Aarsland
Vice President, Communications & Public Affairs
+45 24407471
laa@egmont.com

Billeder til pressebrug: www.egmont.com/media-archive

 

TV 2
Omsætning 3.461 (3.798) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 338 (318) mio. kr.

TV 2 er Norges største kommercielle mediehus og sender nyheder, sport og underholdning via otte tv-kanaler samt streamingservicen TV 2 Play. Som public service tv-station har TV 2 leveret stærk journalistik i et år præget af Covid-19. TV 2s 24-timers nyhedskanal voksede markant og havde en seerandel på 7,1% i 2020. TV 2 Play havde ligeledes markant vækst både i seertid og abonnementer og har nu mere end 500.000 abonnenter. Velkendte programformater som Farmen og Skal vi danse? samt nye koncepter som Kompani Lauritzen og Heksejakt havde høje seertal. TV 2 købte rettighederne til den norske Eliteserien 2023-2028. I forvejen har TV 2 en række attraktive sportsrettigheder, bl.a. UEFA Champions League, UEFA Nations League og Tour de France. TV 2s kommercielle markedsandel var stabil, mens den samlede markedsandel i målgruppen 20-49 år faldt med 1,1% til 29,2%. Det skyldes bl.a., at store sportsbegivenheder blev udskudt, og at TV 2s kanaler blev fjernet fra Telia i hele juni måned. TV 2 leverede et godt resultat. Omsætningen faldt, hvilket bl.a. kan henføres til, at Covid-19 ramte reklameindtjeningen særligt i andet kvartal af 2020 i kølvandet på den første nedlukning af det norske samfund, mens reklamemarkedet løftede sig igen i andet halvår. TV 2-selskabet Vimond, der leverer streamingteknologi til medievirksomheder i hele verden, havde tocifret vækst i licensindtægterne.

 

Nordisk Film
Omsætning: 2.730 (4.037) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 110 (252) mio. kr.

Nordisk Film producerer film- og tv-serier i Norden, driver biografer i Danmark, Norge og Sverige og har en væsentlig forretning inden for computerspil. Nordisk Films omsætning og driftsresultat faldt ekstraordinært i 2020 som følge af Covid-19, der ramte det internationale filmmarked og ikke mindst Nordisk Film Biografer hårdt. Biograferne var lukket ned eller opererede under restriktioner store dele af året og noterede et omsætningstab på op mod 700 mio. kroner og et stort underskud efter støtte fra offentlige kompensationsordninger. Trods et uforudsigeligt filmmarked med restriktioner, biograflukninger og udskudte filmpremierer, leverede filmproduktions- og distributionsforretningerne samt Nordisk Films associerede filmproduktionsselskaber solide resultater. Nordisk Film havde en rekordhøj markedsandel på 28% af det samlede nordiske biografmarked og distribuerede bl.a. de tre bedst sælgende danske film: Thomas Vinterbergs Druk (+800.000 solgte billetter) og Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere (+450.000 solgte billetter) – der begge er produceret af delejede Zentropa – samt Klovn: The Final (437.000 solgte billetter). I Sverige producerede Nordisk Film årets bedst sælgende film Min Far Marianne og Amanda Kernells prisbelønnede Charter. I Norge stod Nordisk Film bag Den største forbrytelsen, produceret af Fante Film. I 2020 øgede Nordisk Film sin portefølje af computerspilselskaber med opkøb i finske Nitro Games (40%) og spanske MercurySteam (40%). Porteføljen består derudover bl.a. af Avalanche Studios Group samt de delejede selskaber Star Stable Entertainment, Raw Fury, RETO MOTO og Flashbulb Games. Nordisk Film distribuerer Sony PlayStation i Norden og Baltikum og oplevede meget stor efterspørgsel efter PlayStation 5, der blev lanceret i slutningen af året. Virksomheden GoGift leverede tocifret vækst inden for digitale gavekortløsninger og lancerede et digitalt gaveunivers sammen med MobilePay i Danmark.

 

Story House Egmont
Omsætning: 4.811 (4.294) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 352 (202) mio. kr.

Story House Egmont (tidl. Egmont Publishing) har forretninger inden for tre områder: media, e-handel og agencies. Omsætning og driftsresultat steg markant i 2020, hvilket var særligt drevet af e-handel og agencies. Story House Egmont har en portefølje af ni majoritets- og minoritetsejede nordiske e-handelsselskaber, som er kategorieksperter inden for bl.a. outdoor, parenting, hobby, health & beauty, home & interior og kitchen. 2020 var et meget stærkt år for e-handel, hvor Covid-19 skabte stor efterspørgsel i online-retail. Selskaberne i e-handelsporteføljen voksede i gennemsnit 50 procent og den samlede porteføljeomsætning var 4,0 mia. kroner (mod 2,7 mia. kroner i 2019). I 2020 investerede Story House Egmont i norske Skitt Fiske, øgede sin ejerandel af svenske Jollyroom til 49%, og lige før nytår blev der indgået aftale om købet af det svenske e-handelsselskab Royal Design Group AB – handelen blev gennemført i begyndelsen af 2021. E-handelsporteføljen består desuden af Outnorth, Fjellsport, Bagaren och Kocken, NiceHair, Med24 og Garnius. På media-området står Story House Egmont bag populære magasiner og digitale udgivelser i Norden og internationalt. Trods strukturel nedgang på markedet for trykte ugeblade og magasiner samt Covid-19, som havde en vis negativ effekt på annoncemarkedet, kunne media-forretningen fremvise solide resultater. Børnebogsforretningen i UK og Polen samt dele af den tyske bogforretning blev i løbet af året frasolgt til HarperCollins. Story House Egmont har majoritets- og minoritetsejerskaber i otte nordiske agencies – s360, KAN, Ingager, Markedspartner, Klintberg Niléhn, Core Content, Okto og Belong – der er førende inden for bl.a. performance marketing, og som realiserede betydelig omsætningsvækst og stærk indtjening i 2020.

 

Egmont Books
Omsætning inkl. Egmonts andel af Cappelen Damm: 929 (937) mio. kr.
Omsætning uden Cappelen Damm, som ikke indgår i det konsoliderede regnskab pga. de internationale regnskabsregler (IFRS): 473 (396) mio. kr.
Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 70 (-3) mio. kr.

Egmont Books består af det danske forlagshus Lindhardt og Ringhof og det delejede norske forlagshus Cappelen Damm. Begge forlag udgiver trykte bøger, lydbøger, e-bøger og undervisningssystemer. Danmarks store, internationale forlagshus Lindhardt og Ringhof havde markant omsætningsvækst og rekordresultat i 2020, hvor salget af papirbøger steg med ti procent. Årets største bestseller var Barack Obamas Et forjættet land, og Lindhardt og Ringhof stod bag mange andre storsælgende udgivelser fra bl.a. Leif Davidsen, Michael Katz Krefeld, Steffen Jacobsen, Karl Ove Knausgaard og Claus Meyer. Lindhardt og Ringhofs globale, digitale forlag, SAGA Egmont, udgiver nu 80.000 e- og lydbøger på mere end 30 sprog. SAGA Egmont forventer i 2021 at udgive yderligere 25.000 digitale udgivelser. Lindhardt og Ringhofs undervisningsforlag Alinea købte EduLab, 60% af GoTutor og grundlagde Praxis Forlag A/S sammen med Praxis Fonden. Norges største forlagshus, Cappelen Damm, havde 30% vækst på undervisningsområdet og et fremragende udgivelsesår med stærk kommerciel og litterær succes til forfattere som Beate Grimsrud, Vigdis Hjorth, Tore Renberg og Roy Jacobsen.

 

Almennyttig virksomhed

Egmont er en erhvervsdrivende fond, hvor en del af mediekoncernens overskud går til at støtte udsatte børn og unge samt filmtalenter (igennem Nordisk Film Fonden), mens det øvrige overskud geninvesteres i at udvikle mediekoncernen. Hovedaktiviteten af de almennyttige aktiviteter er i Danmark, men der foretages også en række uddelinger i Norge. Egmont Fonden fejrede sit 100-års jubilæum i 2020, og siden 1920 er der uddelt 3,2 mia. kroner omregnet til nutidsværdi. I 2020 havde Egmont Fonden et almennyttigt forbrug på 90,6 mio. kroner, hvoraf Nordisk Film Fonden uddelte 5,6 mio. kroner. Egmont Fonden arbejder for FNs verdensmål nr. 4 om, at alle unge i 2030 er i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Egmont Rapporten 2020 havde fokus på Covid-19-pandemiens konsekvenser for unges liv, trivsel og læring, og Egmont Fonden afsatte bl.a. ca. 12 mio. kroner til indsatser, der støtter udsatte børn og unge under krisen. Egmont Fonden fortsatte også sin støtte til Lær for livet – en organisation som Egmont Fonden selv har skabt – med et fireårigt partnerskab til 24 mio. kroner for at sikre, at flere anbragte børn og unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Egmont Fonden markerede sit 100-års jubilæum ved at uddele to priser på hver en mio. kroner til organisationerne Børn, Unge og Sorg og Læs for Livet. I Norge støttede Egmont Fonden børne- og ungeaktiviteter hos Norske Kvinners Sannitetsforening, Norges Røde Kors og Kronprinsparets Fond. I 2020 sendte Nordisk Film Fonden 54 filmtalenter ud i verden gennem dets rejselegater og støttede fem initiativer bl.a. med fokus på brugen af ny teknologi i filmfortællingen.