Annual result 2022

Egmont havde vækst og tilfredsstillende resultat i 2022

08.03.2023

Mediekoncernen Egmont havde omsætningsfremgang på 11 procent i 2022. Resultatet blev påvirket af stigende omkostninger og langvarig sort skærm hos tv-distributører.

Egmonts omsætning steg med 1,8 mia. kroner til 17,2 mia. kroner i 2022. Den organiske vækst var 4,2 procent i 2022 eksklusive tv-distributørkonflikten i Norge. Året var præget af succes med indhold og stærke produktioner på tværs af Egmont, TV 2 Play blev den største streamingservice i Norge med 1,3 millioner kunder, digital undervisning blev styrket væsentligt, og digitale agencies fortsatte væksten.

Resultat før skat udgjorde 501 mio. kroner mod 1,2 mia. kroner i 2021. Udviklingen skyldes tre forhold, som gjorde 2022 til et udfordrende år: For det første markant øgede omkostninger til bl.a. energi, papir og tryk. For det andet bortfald af Premier League-rettigheder i TV 2 i Norge og langvarige forhandlinger med to norske tv-distributører, der resulterede i otte måneder med sort skærm i en del af markedet i Norge. For det tredje faldende efterspørgsel i e-commerce efter medvind fra Covid-19-pandemien i foregående år.  

”Årets resultat er tilfredsstillende, givet at vi som andre publicistiske virksomheder blev påvirket af væsentlige omkostningsstigninger, og at vi har taget betydelige engangsudgifter i forhandlinger med tv-distributører for at sikre den strategisk vigtige udrulning af streamingservicen TV 2 Play på det norske tv-marked. Vi øgede i 2022 vores investeringer i indhold, og vi havde produktmæssig og kreativ succes og vandt igen en række priser – takket være en dedikeret indsats af vores medarbejdere,” siger Egmonts koncernchef Steffen Kragh.

Egmont fortsatte arbejdet med grøn omstilling. I 2022 gik Egmont over til 100 procent grøn strøm i hele koncernen (via indkøbsmatch), og i 2023 åbner et nyt solcelleanlæg i Nordjylland med Egmont som co-investor, der i tillæg til Egmonts eksisterende solcelleanlæg øger forsyningen af grøn strøm. Samtidig arbejdes systematisk med kortlægning og reduktion af CO2-udledninger i Egmonts supply chains (scope 3).

Egmont er en erhvervsdrivende fond, der har et dobbelt formål: at udvikle moderne medier samt at støtte børn og unge i udsatte positioner. I 2022 har Egmont givet 98 mio. kroner til almennyttige aktiviteter i Danmark, Norge og Sverige. Egmont støtter bl.a. børn, unge og familier, som flygter til de skandinaviske lande bl.a. fra krigen i Ukraine.  

 

Hovedtal i mio. DKK

2022

2021

Omsætning

17.170

15.420

Resultat før skat (EBT)

501

1.249*

Egenkapital

8.176

8.163

* Resultat før skat (EBT) for 2021 er fraregnet engangsgevinster på 578 mio. kroner relateret til værdiregulering ved opkøb i delejede virksomheder i henhold til IFRS-regnskabsreglerne.

 

Yderligere oplysninger:

Jesper Eising
Pressechef
+45 29603019
Jesper.eising@egmont.com

Amanda Justesen
Kommunikationsdirektør
+45 29478526
amanda.justesen@egmont.com

Billeder til pressebrug: www.egmont.com/media-archive

 

TV 2

Omsætning 4.869 (4.593) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 57 (368) mio. kr.

 • TV 2 er Norges kommercielle public service-mediehus og sender nyheder, sport og underholdning via otte tv-kanaler, streamingservicen TV 2 Play og nyhedssitet tv2.no.
 • Omsætningen steg i 2022 som følge af øget abonnementssalg på TV 2 Play og fuld konsolidering af RiksTVs omsætning (efter opkøb til 100 procent ejerandel i 2021). Resultatet faldt på grund af bortfald af Premier League-rettigheder og langvarige forhandlinger med tv-distributører, som resulterede i sort skærm i sammenlagt otte måneder i dele af markedet. Berørte norske tv-kunder havde mulighed for at få adgang til TV 2s indhold via TV 2 Play.  
 • TV 2s samlede andel af det kommercielle marked var 51,2 procent, og den totale markedsandel var 25,6 procent. Public service-hovedkanalen TV 2 Direkte havde succes med både velkendte og nye programformater. Tredje sæson af Kompani Lauritzen havde f.eks. mere end én mio. seere på TV 2 Direkte og TV 2 Play tilsammen. TV 2 Nyheter, Norges eneste 24-timers nyhedskanal, fastholdt en solid seerandel på 3,9 procent i det kommercielle marked.
 • 1,3 mio. abonnenter har adgang til TV 2 Play, som er Norges største streamingservice.
 • Tv2.no havde vækst på 20 procent, opnåede 1,8 mio. unikke brugere og 7,5 mio. daglige sidevisninger.
 • RiksTV, der distribuerer betalings-tv i det norske jordbaserede digitale net samt driver streamingservicen Strim, havde stærk vækst og har nu næsten 270.000 kunder.

Nordisk Film

Omsætning: 4.271 (3.508) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 358 (533) mio. kr.

 • Nordisk Film skaber underholdning og oplevelser fokuseret på storytelling på tværs af platforme.
 • Omsætningen var den højeste nogensinde for Nordisk Film som følge af stor forbrugerefterspørgsel inden for bl.a. film, biografer og computerspil. Resultatet var solidt, men lavere end resultatet i 2021, som indeholdt engangsgevinster på 112 mio. kroner.
 • Nordisk Film stod bl.a. bag årets fire bedst sælgende danske film: Bamse, Rose, Fædre og Mødre og Alle for Fire. I Norge strømmede folk i biograferne for at se Kampen om Narvik og Folk og Røvere i Kardemommeby. I Sverige var der succes med Jeg er Zlatan og Håkan Bråckan.
 • Nordisk Films 47 biografer i Danmark, Norge og Sverige var i begyndelsen af året påvirket af Covid-19-restriktioner. Ved genåbningen var publikumsopbakningen høj, men udbuddet af internationale titler lavt, og det samlede besøgstal var i 2022 fortsat under niveauet før Covid-19.
 • Nordisk Games’ portefølje af syv computerspilselskaber fortsatte væksten. Supermassive Games, som stod bag de roste spil The Quarry og The Devil in Me, blev opkøbt 100 procent.
 • Nordisk Film står bag PlayStation i Norden og Baltikum og havde stor efterspørgsel på PlayStation 5.  

Story House Egmont

Omsætning: 6.357 (6.326) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 234 (587) mio. kr.

 • Story House Egmont har forretninger inden for tre områder: media, e-commerce og agencies.
 • Omsætningen var stabil i 2022, og Story House Egmont leverede et resultat i linje med niveauet før Covid-19. I 2020 og 2021 var resultaterne i såvel media som e-commerce positivt påvirket af stor pandemi-medvind.
 • Story House Egmont har magasiner og digitale medier i Norden, Nord- og Østeuropa og enkelte internationale markeder. Media havde samlet et stærkt resultat på trods af massive prisstigninger på papir og tryk.
 • Story House Egmonts portefølje af syv nordiske agencies inden for Performance marketing, B2B/Inbound marketing og Digital full-service fortsatte den positive udvikling fra tidligere år og leverede alle stærke resultater.
 • Story House Egmonts portefølje på ni e-commerce-selskaber er fokuseret på fem strategiske nicheområder: Outdoor, Parenting, Home & Interior, Health & Beauty og Hobby. I løbet af 2022 blev danske AndLight føjet til porteføljen. Flere af selskaberne i e-commerce-porteføljen mærkede den faldende forbrugertillid på efterspørgslen, og der var stigende omkostninger til bl.a. transport og marketing.

Egmont Books

Omsætning: 1.670 (1.012) mio. kr. Driftsresultat efter resultat af associerede virksomheder: 86 (522) mio. kr.

 • Egmont Books består af det norske forlagshus Cappelen Damm og det danske forlagshus Lindhardt og Ringhof. I 2022 indregnes hele Cappelen Damms omsætning (efter opkøb til 100 procent ejerandel i 2021), mens resultatet for 2021 indeholdt en engangsgevinst på 411 mio. kroner relateret til værdiregulering.
 • Cappelen Damm udgav i 2022 mere end 3.000 nye titler og havde omsætningsvækst på 12 procent. Undervisningsforretningen alene havde stærk vækst på 22 procent. Ifølge statistik fra Den norske forlæggerforening udgav Cappelen Damm næsten 40 procent af alle bøger i Norge. Cappelen Damm udgav to af årets tre bedst sælgende bøger: Valerié Perrins A vanne blomster om kvelden og Abid Rajas Min Skyld. Cappelen Damm-forfattere vandt tre ud af fem prestigefyldte Brage-priser.
 • Lindhardt og Ringhof købte det digitale undervisningsforlag Clio og er førende på digitale undervisningsmaterialer i Danmark. Blandt årets udgivelser var den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs taler og nye bøger af bl.a. Leif Davidsen og Maren Uthaug, som vandt De Gyldne Laurbær 2022. Lindhardt og Ringhofs digitale forlag Saga Egmont købte det tyske lydbogsforlag Dotbooks, fik 22.000 nye digitale bogrettigheder og har nu over 120.000 digitale rettigheder på mere end 30 sprog.

Almennyttig virksomhed

 • Mediekoncernen Egmont er en erhvervsdrivende fond. En del af overskuddet går til at støtte børn og unge i udsatte positioner samt filmtalenter (igennem Nordisk Film Fonden), mens det øvrige overskud geninvesteres i at udvikle medieforretningerne.
 • I 2022 udgjorde Egmonts almennyttige aktiviteter 98 mio. kroner i Danmark, Norge og Sverige, hvoraf Nordisk Film Fonden uddelte knap 8 mio. kroner. Siden 1920 har Egmont uddelt ca. 3,3 mia. kroner omregnet til nutidsværdi. Ambitionen er, at alle børn og unge i 2030 skal kunne gennemføre en ungdomsuddannelse – konkret ved at reducere læringsuligheden for børn og unge og reducere frafaldet fra ungdomsuddannelser.
 • Egmont bevilligede 30 millioner kroner til et flygtningeprogram, som bidrager til at sikre, at børn, unge og familier på flugt fra krigen i bl.a. Ukraine får den bedst mulige start på livet i Skandinavien. Egmont støtter i den forbindelse syv organisationer i Danmark, Sverige og Norge.
 • Egmont øremærkede op til 100 millioner kroner i perioden 2022-25 til akuthjælp til økonomisk udsatte børn, unge og familier. Støtten uddeles gennem en række udvalgte partnerskabsorganisationer i Danmark, Norge og Sverige.
 • I 2022 sendte Nordisk Film Fonden 57 filmtalenter ud i verden gennem dets rejselegater og støttede større initiativer bl.a. med fokus på brugen af ny teknologi i filmfortællingen.