DRUK udtaget til San Sebastian
Foto: Henrik Ohsten

DRUK tager publikum med storm

28.09.2020

Intet mindre end 102.366 biografbilletter er der solgt efter premiereweekenden på Thomas Vinterberg og Zentropas anmelderroste drama. Det er den største premiereweekend for et drama i danske biografer i syv år!

Publikum er i den grad tilbage i de danske biografer! Så enkel er konklusionen efter DRUK fik premiere i 145 biografer over hele landet i torsdags. Med en lang række forrygende fem- og seks-stjernede anmeldelser i ryggen fra toneangivende medier har Thomas Vinterberg og Zentropas med spænding ventede stjernespækkede danske drama DRUK lagt fra land med et brag af en premiereweekend. Filmen har fire dage efter premieren solgt imponerende 102.366 biografbilletter inkl. snigpremierebilletter (88.966 billetter for selve premiereweekenden og 13.400 snigpremierebilletter.)

Bedste premiereweekend for et drama i syv år

DRUK kan nu bryste sig af den bedste premiereweekend for et drama i de danske biografer siden Thomas Vinterbergs egen Jagten, der fik premiere i januar 2013. Intet andet drama i de danske biografer – dansk eller udenlandsk – har åbnet med tilsvarende salgstal siden.
 
En glad Thomas Vinterberg udtaler:
- Jeg er overvældet over, at danskerne tager så vel imod DRUK. Det er en afgørende film for både min familie og jeg, og vi er derfor både lettede og taknemmelige.
 
Hos Zentropa og Nordisk Film er der også stor glæde over resultatet. Direktør i Nordisk Film Distribution, Frederik Honore, udtaler:
- Det her er en helt sensationel premiereweekend for et dansk drama. Det er en kæmpe forløsning at kunne konstatere, at det danske biografpublikum virkelig har taget fantastisk godt i mod filmen og føler sig trygge over at gå i biografen. Der er godt styr på sikkerheden og restriktioner i landets biografer og dertil masser af sale, der viser DRUK, for at efterkomme den store efterspørgsel.  Så kombineret med et usædvanligt stærkt word-of-mouth og en ekstraordinær premiereweekend er der ingen tvivl om, at filmen har direkte kurs mod et samlet flot resultat.

Flot premiereweekend forsødet med tre fornemme priser i San Sebastián

Det har i det hele taget været en helt særlig weekend for DRUK. Lørdag aften løb filmen med tre fornemme priser på den prestigefyldte San Sebastián International Film Festival. 
Filmens fire mandlige hovedrolleindehavere Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe modtog sammen prisen for Bedste Mandlige Skuespiller (Silver Shell for Best Actor), og derudover vandt den også Zinemaldia Feroz-prisen, der uddeles af den spanske presse for ”Bedste film i konkurrencen” samt den katolske Signis-pris. Med priserne i San Sebastián har DRUK nu vundet fire internationale priser. Tidligere på måneden vandt den også Prix des Cinémas Art et Essai (Art House Cinema-prisen) i Frankrig. Foruden San Sebastián har DRUK også været udtaget til det officielle program på filmfestivalenerne i både Cannes og Toronto.

Handlingen i DRUK

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for, at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med, at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen, og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. DRUK er et morsomt, rørende, livsbekræftende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

Holdet bag filmen

DRUK er skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm og produceres af Zentropa Entertainments3 ved producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing og co-produceret med Film i Väst, Zentropa Sweden, Topkapi Films og Zentropa Netherlands. Den er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV 2 DANMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive og the Media Programme of the European Union.
 
DRUK er en del af Biografklub Danmark-programmet og distribueres i Danmark og resten af Norden af Nordisk Film Distribution og sælges internationalt v/ TrustNordisk.