dronningen-rolfkonow

DRONNINGEN NOMINERET TIL NORDISK RÅDS FILMPRIS 2019

20.08.2019

Den danske prisvindende film DRONNINGEN af instruktør May el-Toukhy, manuskripforfattere May el-Toukhy og Maren Louise Käehne samt filmens to producere Caroline Blanco og René Ezra fra Nordisk Film Production er i dag blevet nomineret som dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2019.

DRONNINGEN, som er May el-Toukhys prisbelønnede spillefilm med Trine Dyrholm i hovedrollen, blev set af mere end 300.000 danskere i forsommeren og har på ganske kort tid vundet et hav af flotte priser herunder publikumsprisen på henholdsvis Sundance Film Festival og Göteborg Filmfestival. Ligeledes vandt filmen også prisen for bedste instruktion og bedste skuespiller i både Hong Kong, Gøteborg og Transilvania internationale filmfestivaler. Nu har DRONNINGEN også mulighed for at vinde Nordens mest eftertragtede filmpris, Nordisk Råds Filmpris.

Juryens motivation

Den danske kandidat er udvalgt af en jury blandt alle de danske film, som havde premiere i perioden 1. juli 2018 - 30. juni 2019. I juryens motivation for at indstille DRONNINGEN som årets kandidat fremhæves filmen for at turde bryde med vores vante filmopfattelser og kalder filmen for ”et frydefuldt chok for øjne og sjæl”.

I konkurrence med fire nordiske film

Den norske film BLINDSONE af instruktør Tuva Novotny og produceret af Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production i Norge, er ligeledes nomineret til Nordisk Råds Filmpris. BLINDSONE er et intenst drama, som udvikler sig fra opstillingen af et realistisk univers, over en situation, der skaber chok og fortvivlelse, og til forløsning af hovedpersonernes traume og angst. Juryen skriver, at Tuva Novotny i sin debutfilm som instruktør dygtigt udnytter de filmiske virkemidler til at løfte hele fortællingen.

De resterende nominerede er: 

• Finland: AURORA (Aurora) - af Miia Tervo (instr / manus), Max Malka (producer).

• Island: A WHITE, WHITE DAY (Hvítur, hvítur dagur) – af Hlynur Pálmason (instr / manus), Anton Máni Svansson (producer).

• Sverige: REKONSTRUKTION UTØYA (Rekonstruktion Utøya) – af Carl Javér (instr / manus), Fredrik Lange (manus / producer).

Om prisen

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 16. gang, - fem gange tidligere er prisen uddelt til en dansk film ”Drabet” (2005), ”Kunsten at græde i kor” (2007), ”Antichrist” (2009), ”Submarino” (2010) og ”Jagten” (2013). Filmprisen som er én af Nordisk Råds priser består af 350.000 DKK og gives til en film med en betydelig grad af forankring i den nordiske kultur, høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet. Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer.

Vinderen af prisen offentliggøres tirsdag den 29. oktober 2019 under Nordisk Råds session i Stockholm.