Dronningen

”Dronningen” modtager Nordisk Råds Filmpris 2019

29.10.2019

Nordisk Råds Filmpris 2019 går til den succesfulde danske film ”Dronningen” af manuskriptforfatter og instruktør May el-Toukhy, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producenterne Caroline Blanco og René Ezra – produceret af Nordisk Film Production.

Filmen ”Dronningen”, der er produceret af Nordisk Film Production, modtager Nordisk Råds Filmpris 2019; en af de mest eftertragtede filmpriser i Nordeuropa. Den danske film får prisen, fordi den er et værk, som trin for trin udforsker, hvordan en tragisk familiehemmelighed opstår som følge af, at hybris, lyst og løgne skaber et ekstremt dilemma

”Dronningen”, som også er Danmarks officielle Oscarkandidat, har været en af sæsonens største filmsucceser med mere end 320.000 solgte billetter, imponerende anmeldelser og flere betydningsfulde internationale priser. 

Med Nordisk Råds Filmpris følger også 350.000 kroner, der deles mellem instruktør, manuskriptforfatter og producere – netop for at fastslå at film som kunstform er resultatet af et samarbejde mellem hovedfunktionerne. 

Bedømmelseskomitéens motivation for at vælge ”Dronningen” er følgende: 

”Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og passion? Er hun sexkrænker? Eller psykopat? Vi er vant til, at film serverer en tydelig pointe. Vi ved næsten altid, om en filmfigur er god eller ond, men med Dronningen overlader instruktør May El-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til os, publikum, at finde fokus og morale og dømme hovedpersonen Anne, der gør lige præcis det, hun IKKE bør – begynder en affære med sin stedsøn. Det forunderlige er, at det føles helt rigtigt at få det ansvar. Det er ikke en fornøjelse at lære Anne at kende – men det er en berusende fornøjelse at opleve en finmasket film, der giver os de rette redskaber til, at vi selv kan finde vores forhold til et komplekst menneske. Og som tror på, at vi selv er i stand til det. Det er umuligt ikke at fremhæve Trine Dyrholm for sit formidabelt nuancerede skuespil som ”Dronning” Anne, men på alle niveauer – fotografi, musik, production design, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en næsten umulig opgave til at synes let og ubesværet.” 

I løbet af de 16 år, Nordisk Råds Filmpris er blevet uddelt, er prisen blevet givet til en dansk film fem gange (nu seks) – sidste gang i 2013 med Thomas Vinterbergs ”Jagten”. Sidste års vinder var islandske Benedikt Erlingsson med filmen ”Woman at War”.