aa-web

Anders And & Co. fylder 70 år

26.02.2019

Jubilæet markeres med et dobbeltblad, en stor jubilæumsudgivelse og en konkurrence, hvor læserne kan dyste om at skrive plottet til en Andeby-historie

Den 1. marts er det 70 år siden, at det første nummer af Anders And & Co. udkom i Danmark. For blot 75 øre kunne man få 36 siders underholdning med Anders And, Rip, Rap og Rup og alle de andre kendte figurer.

I anledning af jubilæet udkommer et helt særligt nummer af Anders And & Co. den 28. februar. Det er et dobbeltblad, der både rummer det regulære Anders And-blad og en genudgivelse af Anders And & Co. nr. 1 fra 1949. Førstnævntes forside er en moderne gengivelse af den klassiske forside fra det allerførste nummer.

Skulle egentlig have været lanceret i 1948
I Sverige og Norge fejrede allerede 70-års jubilæum sidste år, og det var også meningen, at Danmark skulle have lanceret det første nummer af Anders And & Co. i 1948. På grund af papirmangel efter Anden Verdenskrig kunne det imidlertid ikke lade sig gøre, og først i 1949 var der papir nok til at udgive Anders And-bladet i 103.000 eksemplarer. Gutenberghus, som Egmont hed dengang, havde et par år forinden lanceret bladet Det bedste, og dengang havde forhandlerne ikke bestilt eksemplarer nok. Bladet blev med det samme en succes. Oprindeligt udkom det kun en gang om måneden, men fra 1956 begyndte bladet at udkomme hver anden uge, og i 1959 blev det så til det ugeblad, vi kender i dag.

Et ægte stykke kulturhistorie fylder rundt
”Det er ikke bare et blad, der fylder rundt. Det er et ægte stykke kulturhistorie, og det er med stolthed, at vi kan fejre, at vi i 70 år har haft en særlig plads i danskernes hjerter. Og det er en and i topform, der fejrer jubilæum. Vi har netop genoptrykt Anders And & Co. nr. 45 fra efteråret 2018, hvor ænderne besøgte Vendsyssel, og bladet blev totalt udsolgt i løbet af kort tid. Det er mig bekendt aldrig sket før. Så med det dobbelte Anders And-blad og den særlige jubilæumsudgivelse tipper vi matroshatten i retning af Anders og alle de andre fantastiske figurer, som vi glæder os til at følge i de næste syv årtier!” siger Gitte Hoffmann Hansen, marketingchef hos Egmont Publishing, der udgiver Anders And & Co.

70 år kræver en jubilæumsbog
Den 1. marts udkommer også en den særlige jubilæumsbog Anders And & Co. 1949-2019 med et væld af klassiske historier. Bogen præsenterer de bedste historier fra de forskellige årtier, og man kan følge udviklingen fra 1949 til 2019. Bogen er på 264 sider og er en guldgrube for alle andefans.

Skriv din egen Andeby-historie – og få den udgivet i Anders And & Co.
I anledning af jubilæet udskriver Egmont Publishing en konkurrence, som såvel unge som gamle, skoleklasser som arbejdspladser kan deltage i: Skriv plottet til jeres egen drømmehistorie om en eller flere af de fantastiske Andeby-figurer og deltag i konkurrencen om at få historien tegnet af en vaskeægte Disney-tegner og udgivet i Anders And & Co.

Læs mere om konkurrencen på www.andeby.dk