l-c3-a6rforlivet-web

Anbragte børn får et boost af selvtillid

04.07.2016

For de fleste børn er skolen slut og sommerferien godt i gang. Men ikke for de 100 anbragte børn, der bruger skoleferiens to første uger på Learning Camp med Lær for Livet, Egmont Fondens signaturprogram.

Foto: Sara Galbiati

De 100 børn bor til daglig hos plejefamilier og på opholdssteder eller døgninstitutioner, og de har i den grad brug for et fagligt og personligt skub i ryggen. 50 af dem har indtaget Osted Fri- og Efterskole ved Lejre, mens de lidt yngre er på en efterskole i Balle, hvor de alle deltager i Lær for Livets Learning Camps.

"Rigtigt mange anbragte børn klarer sig dårligt i skolen og forbinder skolen med nederlag. Det skyldes typisk mange skole- og miljøskift, men også lave krav og forventninger til børnene. Derfor stiller vi krav og forventninger til børnene og sætter fokus på at lukke faglige huller og styrke deres livsduelighed." siger Illa Westrup Stephensen, der er direktør for Lær for livet.

Jeg kan godt!
Gennem intensive læringsforløb, der især handler om dansk og matematik, lærer børnene at vende "jeg kan ikke" til "jeg har ikke lært det endnu". Masser af leg og bevægelse er med til at gøre det lidt sjovere at lære og give børnene et fagligt og personligt boost og fornyet tiltro til deres egne evner.

30 voksne er omkring børnene døgnet rundt på efterskolen. Det er lærere, lærerstuderende og pædagoger, der også bruger en del af deres sommerferie på børnene med særlige behov. De læser sammen. Leger sammen. Spiser sammen. Og børnene bliver ikke bare sluppet efter de to intensive uger. I efterårsferien mødes de igen, og derefter følges de af frivillige mentorer, der en gang om ugen mødes med barnet og laver lektier sammen og bliver gode rollemodeller for børnene.

Gode resultater og nye venner
Og det nytter noget. Børnene bliver testet undervejs, og 93 procent synes, at de er blevet bedre til matematik. 90 procent synes, at de er blevet bedre til dansk. Og alle synes, at de har fået nye venner af at være på Learning Camp.

"For børnene er det vigtig, at de møder nogen, der er lige som dem selv. De får en normalitetsfølelse og behøver ikke forklare sig selv," siger Illa Westrup Stephensen. 

Hele Lær for Livet–programmet følges i seks år af Aarhus Universitet.

Har du lyst til at blive mentor, kan du henvende dig her.