f-c3-b8rste-20forside-20banner

80 år med kreative kvinder

26.04.2017

Håndarbejde og hjemmebag er i høj kurs igen i en tid, hvor det selvgjorte signalerer overskud i hverdagen. På den bølge kan ugebladet Hendes Verden fejre 80 års fødselsdag 

Året var 1937 og prisen 25 øre. Ugebladet, der til at starte med udkom hver 14. dag, var fuld af inspiration til madlavning, hjem og ikke mindst håndarbejde. De dyre trends fra det store udland - ikke mindst moden fra Paris - skulle kopieres til en billig penge.

Flittige Hænder, som titlen var dengang, blev en succes. Hen over 50'erne kom både brevkasse og farvefoto til, og i 1962 blev bladet overtaget af Gutenberghus Bladene (nu Egmont Publishing) og skiftede samtidig navn til Hendes Verden.

Og Hendes Verden er med sine 117.000 ugentlige læsere fortsat det mest læste håndarbejdsblad i Danmark.

"Vi vil gerne inspirere den kreative kvinde. Og vi har en niche, hvorfra vi heldigvis også kan rekruttere yngre læsere. For håndarbejde er igen blevet populært - og vi er både glade for og stolte af at have været med i så mange år," siger chefredaktør Tine Thøgersen. 

Hår som dugfrisk eng

Et tilbageblik på siderne i Hendes Verden er også et blik på både kultur og kønsroller. Fra 1962 lød der gode husmoder-råd under overskriften "Sund og slank året rundt":

"I god tid før gæsternes ankomst gør De Dem smuk. Så lægger De et chiffontørklæde stænket let med eau de cologne, forsigtigt over frisuren. I køkkenet gemmer De en smule vat og pudder, et lille håndspejl og flasken med kølnervand ... og når deres ægtemage som tak for Deres smukke udseende og dejlige mad giver Dem et kys på håret, dufter det ikke af løg og suppe, men snarere som en dugfrisk eng."

Tonen var en noget anden, da skuespilleren Lisbeth Dahl i sin klumme 'Lisbeths lune sider' i 1993 kritiserede FN for ikke at gøre nok for at stoppe konflikten i eks-Jugoslavien:

"Måske skulle man give alle i Jugoslavien et afføringsmiddel - for de kan vel ikke slås, hvis de sidder på tønden alle sammen," lød det alternavtive fredsskabende forslag. 

I denne uge er det komikeren Mette Lisby, der reflekterer over at blive ældre, mens der udover de seneste strikke-trends og lækre opskrifter naturligvis også er et udpluk af Henden Verden - gennem 80 år.